Presidentti Niinistö ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitivät keskiviikkona yllättäen tiedotustilaisuuden Brysselissä.

Von der Leyden sanoo pyytäneensä Niinistöltä raporttia yhteiskuntien ja puolustuksen valmiuden parantamisesta, koska suomalaisen yhteiskunta on tunnettu kriisinkestävyydestään eli resilienssistään. Venäjän sota Ukrainassa murskannut monta illuusiota, kuten kuvitelman pysyvästä rauhasta, komission puheenjohtaja sanoi.

Niinistö ja von der Leyen kuvaavat Niinistöltä tilattua raporttia koko yhteiskunnan laajuiseksi katsaukseksi, miten Euroopasta tulisi kriisinkestävämpi. Raportti kattaa niin konventionaalisen eli aseilla tapahtuvan puolustamisen kuin uudet uhat, esimerkiksi kyber- ja hybiridiuhkiin vastaamisen.

Just aamulla kahvia keitellessä pohdin et oliko Harkimon ehdotus Niinistön pyytämisestä selvittämään työmarkkinasotkua tahditon, kun voi olla et Niinistö vois haluta viettää eläkepäiviä omalla tavallaan. Silloin ajattelin et Niinistöllä on nyt aikaa puuhata omia juttujaan, en osannu arvata et suunnitelma oli aloittaa koko EU:n kriisinkestävyyden korjaaminen.