Perusoikeuksia uhkaavat tekoälysovellukset kielletään. Tästä esimerkkinä on kasvojentunnistuksen käytön kieltäminen lukuun ottamatta tiettyjen vakavien rikosten, kuten terrori-iskujen torjuntaa ja kaikkein vakavimmista rikoksista epäiltyjen etsintää. Myös esimerkiksi tekoälyn avulla tehtävät sosiaaliset pisteytysjärjestelmät kielletään.

EU:n uutishuoneella on kattavampi kuvaus, jos vaan englanti sujuu.

Kielletyksi menee mm. “untargeted scraping of facial images from the internet or CCTV footage to create facial recognition databases”. Täähän on ollu aikamoinen riski, kun jos julkaisee oman kuvansa netissä, joku voi yhdistää sen muihin kuviin lisätietojen keräämiseksi ja laittaa koko paketin joko haitallisen maan käyttöön tai vaan myyntiin. Ongelma on tietenkin et säännöt tulee koskemaan vain toimintaa EU:ssa, jotain kiinalaista puljua tuskin kiinnostaa mitä rajoituksia EU:ssa on.

Viranomaisille on annettu poikkeus näiden käsittelemisessä, eli kielto ei ole ehdoton, vaan se ei koske kaikkia. Reaaliaikainen biometristen tunnisteiden käsittely rajoitetaan tiettyyn paikkaa, aikaan ja vaatii luvan ilmeisesti oikeuslaitokselta. Mut muu *kuin reaaliaikainen käsittely on sallittua jos se löytyy sallittujen toimien listalta.

Deepfakeja saa tehdä, mut ne pitää merkitä deepfakeiksi.

Ne perustaa myös “AI Officen”, jonka tehtävä on auttaa yrityksiä noudattamaan näitä uusia sääntöjä jo ennen kuin ne tulee voimaan.

e. kuin-sana jäi pois

  • @Vipsu@lemmy.world
    link
    fedilink
    suomi
    22 months ago

    Tässä parin viikon aikana tullut kyllä melkoinen liuta erillaisia tekoäly aiheisia julkistuksia, että ei voi kuin ihmetellä tuota vauhtia millä noita nyt pusketaan.

    • @peemaaOP
      link
      suomi
      22 months ago

      Ja tekoäly on nyt huonoimmillaan mitä se tulee koskaan olemaan, voi olla mahdonta sanoa sen perusteella mitä se nyt on, millaiset tekoälyn mahdollisuudet ja uhat on edes vuoden päästä.